11

Smart hälsa

Lektion 11

Appar, Digitala verktyg, Kreativitet, Livsfrågor, Normer och värden, Samhällsfrågor

Under denna lektion är det tänkt att eleverna ska skapa en idé för en smart hälsa. Något programmerbart, t ex en app som känner av hur mycket man kollar sin mobil när man egentligen ska vara fokuserad i skolan eller göra läxorna. Eller en app som påminner en att ta en promenad på kvällen om man inte rört sig så mycket under dagen. Bolla gärna idéer i grupp och i helklass till en början så att ni hjälps åt att tänka. Låt eleverna tänka stort och fritt!

Det finns många appar som kan hjälpa en till en bättre hälsa. Här är några exempel:

Blåljusfilter – sov bättre. Skärmarna från våra smartphones utsöndrar ett ljus som kallas blått ljus. Detta är förknippat med sömnsvårigheter och andra hälsorelaterade problem. Lösningen är enkel – blockera det blåa ljuset med en app eller med inbyggt blåljusfilter i mobilen.

Stegräknare – motivation till motion. Det är rekommenderat att gå minst 10000 steg per dag, men det har många av oss svårt att komma upp i. Stillasittande jobb och tid framför diverse skärmar gör det inte enklare. Med en app som räknar dina steg får du det svart på vitt hur många steg du tagit under dagen, hur många steg du behöver ta ytterligare, för att nå den ”magiska” siffran 10000. Kom bara ihåg att ha telefonen i fickan under dagen, i alla fall när du är aktiv och i rörelse.

Meditationsapp – hitta ditt fokus. Meditation kan hjälpa oss att finna ett inre lugn och känna mer harmoni i vår vardag. En app där du kan starta tysta eller guidade meditationer av olika längd är superbra. För nybörjare är de guidade meditationerna mycket bra, då det är svårt att hitta lugnet på egen hand. Glöm inte att sätta telefonen på flygläge så att ingen stör!

Springcoach – spring längre & snabbare. Telefons inbyggda GPS håller koll på vart du har sprungit, på vilken tid och hur snabbt du har sprungit. Allt sköts automatiskt, det enda du behöver göra är att starta appen när du börjar springa. Genom att jämföra tidigare tider, kan man snabbt se förbättringar vilket är oerhört motiverande.

Sömnmätare – förbättra din sömn. En sömnmätare ger dig information om hur bra du sovit och hur lång tid du befunnit dig i respektive sömnfas. Telefonens gyroskop känner av hur mycket du rör dig under sömnen och kan avgöra vilken sömnfas du befinner dig i – till exempel djupsömn. Något som såklart är svårt att avgöra själv. Med en sömnmätare kan du testa dig fram och stegvis förbättra din sömn. Testa och se hur kostvanor och kaffe påverkar din sömn och utvärdera allt eftersom.

Yogaapp – rölighet och sinnesro. Yoga är bra både för kropp och sinne. Det går nästan att göra var som helst – det enda som behövs är en Yoga-matta och några bra övningar att göra. Det är här en Yoga-app kommer in i bilden! Apparna fungerar som en övningsbank där du enkelt kan bläddra bland diverse övningar med instruktioner om hur de skall utföras.

Sluta röka app – förlänger ditt liv. Alla vet att rökning har negativa hälsoeffekter. Det innebär dock inte att det är lätt att sluta med rökning eller nikotin i någon form. Med en app som hjälper dig blir det hela förhoppningsvis lite enklare. Ta del av dina framgångar i form av förbättrad ekonomi och hälsa dag för dag i appen.

Ge eleverna tid att fila på sina idéer, hitta smarta lösningar och gärna också grafik eller filmer som beskriver dem.

LGR11

Samhällskunskap
  • Livsfrågor med betydelse för eleven, till exempel gott och ont, rätt och orätt, kamratskap, könsroller, jämställdhet och relationer. (Sida 219)
  • Normer och regler i elevens livsmiljö, till exempel i skolan, i digitala miljöer och i sportsammanhang. (Sida 219)

Förberedelser

Bestäm hur du vill att dina elever ska dokumentera och presentera sitt arbete. Varför inte dokumentera i Scratch jr?

Arbetsgång

  1. Presentera uppgiften och ge gärna exempel på befintliga appar ur listan eller egna exempel
  2. Diskutera gemensamt vad en bra idé för smart hälsa kan vara
  3. Ge eleverna tid att fila på sina idéer, hitta smarta lösningar och gärna också grafik eller filmer som beskriver dem
  4. Låt eleverna presentera sina ideér för varandra

Välkommen till Zcooly Hack

För att gå vidare behöver du göra något av följande val.

Jag är pedagog
eller
Jag är elev